Plan na jesie??: kompostowanie. Dlaczego warto?

Plan na jesie??: kompostowanie. Dlaczego warto?
Kompostowanie. Dla jednych to praktyka stara jak ??wiat, dla innych inicjatywa, kt??ra nabra??a rozpÄ?du w ostatnim czasie ze wzglÄ?du na trend less waste. Jedno jest pewne â?? kompostowanie to mÄ?dry spos??b na wykorzystanie odpad??w pochodzenia organicznego, kt??re stanowiÄ? a?? 1/3 domowych ??mieci. Aby by??o efektywne, trzeba pamiÄ?taÄ? o przestrzeganiu kilku zasad.

Wyobra?? sobie takÄ? sytuacjÄ?: gotujesz zupÄ?, wiÄ?c obierasz w??oszczyznÄ?, a obierki z warzyw wyrzucasz do pojemnika na zmieszane odpady. Zamykasz szafkÄ? i zapominasz o sprawie. W ciÄ?gu dnia wrzucisz jeszcze kilka razy organiczne odpady do tego kosza. Ten bÄ?dzie siÄ? szybciej zape??nia??, w ko??cu ??mieci wylÄ?dujÄ? w wiÄ?kszym kontenerze i zostanÄ? zutylizowane. Czy mo??na by??oby zrobiÄ? to lepiej, przy tym samym wysi??ku? Tak, choÄ? rzadko siÄ? nad tym zastanawiamy, bo dzia??amy mechanicznie. Bardziej warto??ciowÄ? drogÄ? jest kompostowanie resztek organicznych. Dlaczego? Po pierwsze redukujemy liczbÄ? ??mieci i odciÄ???amy nasze (i tak przepe??nione) kosze na zmieszane produkty, po drugie otrzymujemy pe??nowarto??ciowy naw??z naturalny, kt??ry przyda siÄ? w ogrodzie i na balkonie, po trzecie â?? ??yjemy bardziej ekologicznie i troszczymy siÄ? o ??rodowisko. Ale od poczÄ?tku.

Czym jest kompostowanie?
To naturalna metoda gospodarowania odpadami, kt??ra polega na przetwarzaniu materii organicznej w wyniku naturalnych proces??w biochemicznych, w kt??rych biorÄ? udzia?? r????ne mikroorganizmy â?? nicienie, bakterie beztlenowe czy grzyby â?? oraz tlen, azot i fosfor. Wskutek rozk??adu powstaje kompost, czyli bogaty w sk??adniki od??ywcze materia?? o ziemistym zapachu, kt??ry mo??na wykorzystaÄ? jako naw??z w przydomowych ogrodach czy uprawie ro??lin balkonowych. W naturalnych warunkach proces mo??emy zaobserwowaÄ? w przyrodzie, podziwiajÄ?c jak natura radzi sobie z opad??ymi li??Ä?mi, ga??Ä?ziami czy uschniÄ?tymi ro??linami â?? wyciÄ?gajÄ?c z obumar??ej materii sk??adniki mineralne, kt??re zasilÄ? glebÄ?.

Robimy kompost
Tyle teorii, czas na praktykÄ?, bo do stworzenia domowego nawozu potrzeba odpowiednich warunk??w. O czym warto pamiÄ?taÄ??
PodstawÄ? jest kompostownik â?? mo??na go kupiÄ? w gotowej wersji w marketach ogrodniczych albo zrobiÄ? samemu z desek lub zaimpregnowanych belek. Warto zastanowiÄ? siÄ? nad jego usytuowaniem w ogrodzie, bo nie ka??dy zakÄ?tek siÄ? nadaje. Najlepsze bÄ?dzie miejsce zacienione i os??oniÄ?te od wiatru, nieco wzniesione, aby woda opadowa siÄ? w nim nie kumulowa??a. Dobrym rozwiÄ?zaniem jest ulokowanie go blisko kwitnÄ?cych drzew, np. bzu, co sprawi, ??e zapachy powstajÄ?ce podczas proces??w biochemicznych nie bÄ?dÄ? uciÄ???liwe. Na koniec â?? najlepszy okres na za??o??enie kompostownika przypada od wiosny do p????nej jesieni â?? wtedy w pojemniku lub pryzmie opr??cz odpad??w kuchennych znajdÄ? siÄ? tak??e te ogrodowe.

â?? Na tym etapie warto tak??e zastanowiÄ? siÄ?, w czym bÄ?dziemy przechowywali organiczne opady w domu. Nikt nie lubi opr????niaÄ? work??w na ??mieci, kt??rych zawarto??Ä? po kilku dniach â?? m??wiÄ?c delikatnie â?? nie jest najprzyjemniejsza dla nosa i oka. Dlatego o wiele wygodniejszym rozwiÄ?zaniem jest zastosowanie w domu biodegradowalnych work??w na ??mieci, kt??re mo??emy z czystym sumieniem pozostawiÄ? w kompostowniku. Papierowe kompostowalne worki Paclan For Nature i bio worki na ??mieci z naturalnego PLA For Nature ??wietnie sprawdzÄ? siÄ? na bioodpady â?? komentuje Marta Krokowicz, Brand Manager marki Paclan.

Co wrzucaÄ? do kompostownika?

Wydaje siÄ? to oczywiste, a jednak nie wszystko, co organiczne nadaje siÄ? do tego celu. Kompostownik to nie ogrodowy ??mietnik â?? odzwierzÄ?ce i niekt??re ro??linne czÄ?stki nie tylko nie sprzyjajÄ? procesowi butwienia, ale tak??e mocno go zaburzajÄ?, powodujÄ?c np. gnicie.
â?? ZaczynajÄ?c przygodÄ? z kompostowaniem warto sprawdziÄ?, co mo??na kompostowaÄ?, a co nie, aby nasze wysi??ki nie okaza??y siÄ? daremne. Odpady kuchenne â?? obierki z warzyw i owoc??w, resztki ugotowanego obiadu, rozdrobnione skorupki jaj, fusy po kawie i herbacie â?? oraz ogrodowe â?? ziemia z doniczek, zwiÄ?d??e kwiaty, li??cie, ga??Ä?zie, resztki ??ywop??otu i skoszona trawa â?? jak najbardziej nadajÄ? siÄ? jako wsad do kompostownika. To samo tyczy siÄ? niezadrukowanego i miÄ?kkiego papieru (papier ??niadaniowy, chusteczki). Istnieje jednak liczna grupa produkt??w, kt??rych nie powinni??my poddawaÄ? temu procesowi. SÄ? to nadgni??e i zainfekowane ro??liny, ocet i musztarda, owoce cytrusowe i banany (ze wzglÄ?du na liczne chemiczne opryski) czy produkty odzwierzÄ?ce â?? nabia??, miÄ?so, sk??ry, ko??ci i t??uszcz. Te ostatnie zamiast butwieÄ? zacznÄ? gniÄ?, przyciÄ?gajÄ?c muchy i zwierzÄ?ta â?? podpowiada Marta Krokowicz, Brand Manager marki Paclan.

Zak??adanie przydomowych kompostownik??w to dobry spos??b na wykorzystanie domowych resztek i uzyskanie naturalnego nawozu do u??y??nienia gleby. Przekonali siÄ? o tym tak??e w??a??ciciele balkon??w, kt??rzy mogÄ? korzystaÄ? z tej formy recyklingu, wybierajÄ?c nowoczesne wermikompostowniki. Przetwarzajmy bioodpady z g??owÄ?, bo naprawdÄ? warto!

Paclan. Robi r????nicÄ? ka??dego dnia. Marka nale??y do Cedo Sp. z o.o. â?? firmy, kt??ra od ponad 50 lat produkuje artyku??y gospodarstwa domowego jednorazowego u??ytku, u??atwiajÄ?c wykonywanie codziennych czynno??ci. Poza szerokim wyborem work??w na odpady, ??ciereczek, gÄ?bek i papier??w do pieczenia, w ofercie mo??na znale??Ä? tak??e folie spo??ywcze, torebki na mro??onki oraz woreczki na pieluszki. Paclan zachÄ?ca do dba??o??ci o ??rodowisko naturalne â?? stworzy?? liniÄ? For Nature, kt??rÄ? tworzÄ? ekologiczne artyku??y do gotowania, pieczenia, sprzÄ?tania oraz worki na ??mieci z materia??u z recyklingu. WiÄ?cej informacji na http://www.paclan.pl.

Top